Върховният съд на Израел отмени в понеделник ключовa част от спорната

...
Върховният съд на Израел отмени в понеделник ключовa част от спорната
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел отново поряза Нетаняху за съдебната реформа

Върховният съд на Израел анулира в понеделник ключовa част от противоречивата правосъдна реформа на премиера Бенямин Нетаняху, оповестява АП.

Съдът гласоподава с нежно мнозинство  " за " анулация на закона, признат през юли, който не разрешава на съдиите да анулират правителствени решения. С 8 гласа " за " против 7 " срещу ", съдиите анулираха закона заради " тежката и невиждана щета върху главния темперамент на Държавата Израел като демократична страна ". Съдиите също по този начин гласоподаваха с 12 гласа " за " против 3 " срещу ", че имат властта да анулират по този начин наречените " Основни закони ".  Съдиите обявиха, че Кнесетът (парламентът) няма безспорна власт.

Противниците твърдяха, че напъните на Нетаняху да отстрани стандарта за разумност отварят вратата за корупция и непозволени назначения на неквалифицирани доближени на значими позиции.

Това решение обаче заплашва да отвори още веднъж пукнатините в израелското общество след месеци на всеобщи протести срещу държавното управление и разтърсена единодушие на мощната войска. 

Тези разделения до огромна степен бяха оставени настрани, до момента в който страната се концентрира върху войната в Газа, която беше провокирана от кървава трансгранична офанзива от Хамас.

Няма реакция от пресслужбата на Нетаняху за последното правосъдно решение. Нетаняху и неговите твърдолинейни съдружници твърдяха, че националният законодателен орган, а не висшият съд, трябва да има последната дума за законността на законодателството и други основни решения.

Законът беше първият в планувана съществена реформа на израелската правосъдна система. Основният ремонт беше спрян, откакто бойци на " Хамас " направиха офанзивата си на 7 октомври, убивайки към 1200 души и отвличайки 240 други.

Израел неотложно разгласи война и продължава напред с офанзивата, която според палестинските здравни чиновници към този момент е умъртвила близо 22 000 души в Газа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР